OS skapar hjältar

Nu ska inte detta inlägg handla om Charlotte Kalla, Johan Olsson, Marcus Hellner, Tre Kronor eller andra svenska medaljkandidater. Det handlar om hjältarna…

Sochi Olympics

För mig handlar OS inte bara om medaljer, ära och berömmelse. Jag fascineras minst lika mycket det som sker vid sidan om. Det som sker utanför TV-kamerans fokus Jag fascineras av Roberto Carcelen.

roberto_carcelen_sochiRobero Carcelen är den längdåkande peruanen som tränat i fyra år inför OS i Sotji. Han vet att han troligtvis kommer komma bland de sista men han är där, för att göra sitt OS-lopp, för att stolt representera sitt land. På träning bryter han ett revben men beslutar sig ändå att köra 15 km klassiskt. Väl i mål blir han 87:a och sist med en tid ca 30 minuter efter guldmedaljören Dario Cologna (SUI). På målrakan tar han sitt lands flagga och hjälps in över mål av publikens hejarop.
Först fram att gratulera är den 86:e placerade nepalesen Dachiri Sherpa men också den segrande Dario Cologna som tålmodigt stått i målfållan och väntat in den stora hjälten från Peru. Det är OS det!

Jag gillar också när människor lyfter sig när det gäller eller debutanter som överpresterar under ett OS med all press som ett OS rimligtvis innebär.

Ta Lars Nelson – OS-debutanten som skidar första sträckan för stafettlaget som har ett OS-guld att försvara från OS 2010 i Vancouver. Killen tappar skidan efter några hundra meter (satan vad jag svor över det – ”nu är det ju kört för fan!”) för att sedan komma tillbaka och spräcka fältet. Att sedan de övriga i laget gör sitt jobb och lyckas försvara guldet ser jag mer som formalia.. (Nåja, Daniel Richardsson gjorde en jäkligt strong insats efter allt han har varit med om 2013). Men debutanten lade grunden och satte ribban – det är OS i en liten ask.

Emma Wikén – vem är det? Så tänkte jag när stafettlaget presenterades. ”Måtte hon hänga med”. Men det gjorde hon och såg till att Sverige var med i stafetten inför växlingen till Anna Haag. Många var det nog som svor över Annas tapp på tredje sträckan men det krävs en stor idrottare att våga släppa täten för att orken tryter men att sen ändå se till att tappet inte blir för stort. Alternativet hade varit den berömda väggen och då kan inte ens demonen Kalla rädda situationen.

Det finns förstås mer sköna historier från OS för allt handlar inte om medaljer.

ViaplayOS-appenEn oväntat guldkandidat, hårt kritiserad inför OS, är faktiskt Viasat och deras playsatsning. Då jag inte har TV10 så har jag investerat i deras Playtjänst för 279 kr / månad. Dyrt men va’ fan. Det är ju OS!
Familjens förutsättningar för strömmad TV har blivit goda sedan i höstas (fiber, baby!) så varför inte testa. Dock hade jag mina farhågor, både på kvalitét men också på deras produktion överlag. Men jag är motbevisad.
Viaplay erbjuder flera ”live-kanaler” inklusive TV10. Alla med HD-kvalitét som de också levererar. Dessutom ger OS-appen på ett väldigt snyggt och integrerat sätt nödvändig statistik och översikt för pågående lopp eller match. Min padda följer med mig runt i huset när man inte får/kan slappa i soffan framför TV:n.Jag gillar också att de vågar satsa på Carolina Klüft som studioankare. Jäkligt oväntat drag. Hon ger redan nu ett proffsigt intryck i soffan. En framtida André Pops kanske?

Viasat, ni har överraskat mig rejält men bli inte övermodiga nu. Att ha kommentatorer som tror på guld redan vid andra växlingen på stafetten uppskattar jag inte. Det är inte över förrän det är över…

Sist men inte minst – Erik Karlsson i Tre Kronor. Satan vilken skön back!

/Parkley

HEJA SVERIGE!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.