Philips Hue och IKEA Trådfri

Efter Google Home kändes det lika bra att ge sig på nästa innepryl – smart belysning. Det är alltså dags för en första test av Philips Hue och IKEA Trådfri.

(Uppdatering 20200103: Del 2 publicerad)

Jag har alltid sneglat på Philips Hue och deras smarta lampor med 16 miljoner färger och möjlighet att dimra dem. Men priset har alltid fått mig på andra tankar (mer om det senare). Efter att Google Home köpts in, där en av röststyrningsmöjligheterna är just Philips Hue lampor, så kändes det dags att äntligen testa även dem.

Jag började smått med att införskaffa en Hue-hubb samt två vita lampor. Hubben kopplas in mot routern med en nätverkssladd och lamporna skruvas in i lämplig lampa. Sedan laddas en app ner på telefonen. Hubben hittas enkelt och paras ihop med appen. Lamporna hittas lika lätt av appen. Inga som helst problem.

Zigbee, formellt ZigBee, är en standard för trådlös styrning och övervakning av utrustning i hem, fastigheter, industrier och andra ställen där behov finns. Plattformen har stöd för mesh-nätverk, stjärnnät och trädstruktur och mixade varianter av dessa varav ”mesh”-tekniken är den som oftast används. Tekniken är utvecklad för att vara energisnål.

Källa: Wikipedia

 Tekniken bakom de smarta lamporna från Philips heter Zigbee. Bra beskrivning finns här. Det intressanta är just stödet för mesh-nätverk. I praktiken innebär det att varje lampa kan skicka och ta emot styrdata från lampor i närheten. Du får alltså en betydligt större räckvidd och riskerar inte behöva flera hubbar.

Med de vita lamporna kan jag bara dimra dem. Men det var egentligen allt jag ville göra just nu. Alltså koppla ihop allt och se hur det fungerar ihop med Google Home. Färglampor blir nästa steg. Ihopkoppling var inga problem och Google Home funkar också bra. Om du pratar engelska med den.  Svenska är alldeles för buggigt om det ens fungerar. 
Med rösten kan du alltså dimra individuella lampor eller hela rum. Du kan ställa färger också. Coolt va?

Med appen kan du spara favoritfärger eller favoritnyanser av vitt (om du har färglamporna eller de vita ambience-lamporna).  Det finns även andra appar där du kan anpassa ljussättningen efter filmer, foton eller musik. Appen ger dig även möjlighet att fjärrstyra lamporna. 
Med hjälp av till exempel IFTTT (IOS) kan du köra balla skript. Låt oss säga att lamporna ska visa blått på morgonen om det regnar. Då kan du göra det genom IFTT. 

IKEA Trådfri

Så vad gör IKEA:s lampserie Trådfri i ett Philips Hue-inlägg?  Eftersom IKEA:s lampor kör samma protokoll som Philip:s lampor, alltså Zigbee, så går de att koppla ihop med Hue-hubben (Trådfri har förstås sin egen hubb). Dessutom borgar IKEA för ett humant pris (mer om det senare). På minussidan är dock färre färger (bara nio).

Det enda jag testat här är att ansluta deras färgade lampor till en Hue-hubb. Jag har inte testat Trådfri-hubben eller appen.

Att para ihop lamporna var ingen enkel sak. Du behöver inte vara teknisk men kunna följa den här guiden till punkt och pricka. Det är bökigt och om inte priset skulle motivera besväret så skulle jag köpa ett rent Trådfri-system eller bara hålla mig till Hue. Eftersom jag vill kunna styra genom Google Home faller ju ett rent Trådfri-system bort…

[Uppdatering 20190812] Sedan våren 2019 funkar även IKEA Trådfri med Google Home.

När nu lamporna är kopplade ihop med Hue-hubben så fungerar styrningen utan problem. Färgerna är begränsade förstås men röd, rosa, lila, blå, gula och vita nyanser funkar fint. Grönt är det värre med. Scener (sparade färger) går att göra men ”Entertainment Areas” kan du glömma med IKEA Trådfri.

OBS! Som det ser ut nu så kan du bara koppla ihop Trådfri lampor med Hue-hubben. Sensorer och annan smart utrustning går inte. 

[Uppdatering 20181221] Jag upplever oförklarliga plötsliga förändringar från färg till standard vit. Ingen i familjen hävdar att de gjort nåt. Det känns som om Trådfrilampan får nåt kommando från Philips Hue -hubben och ställer om sig. Inte bra.

[Uppdatering 20181223] Nu har en av Trådfri-lamporna helt tappat kopplingen till Hue-hubben. Lampan funkar nu endast som en vanlig lampa, dvs. av och på med vanligt varmvitt ljus. Jag har försökt ett antal gånger att återansluta lampan enligt instruktionen ovan men utan att lyckats. Nu ger jag upp på både lampan och Trådfri ihop med Philips Hue. Nu blir det Hue-lampor när plånboken tillåter.

[Uppdatering 20190201] Nu har den andra Trådfri-lampan tappat kopplingen och jag ids inte försöka återansluta den.

Priset

Philips Hue är ett mer kompetent system men du får betala där efter. Är det värt det? Det är förstås upp till var och en men får jag välja (alltså inte min plånbok) så väljer jag Hue. 
Nedan följer några exempel.

Hubbarna

Philips Hue: 490 kr
IKEA Trådfri: 299 kr

Philips priser från Webhallen.

Lamporna

Philips Hue vita E27/E14: 169 kr/-
IKEA Trådfri vita E27/E14: 99 kr/69 kr

Philips Hue Ambience E27/E14: 289 kr/289 kr
IKEA Trådfri Ambience E27/E14: 199kr/-

Philips Hue Färg (16 miljoner) E27/E14: 499 kr/488 kr
IKEA Trådfri Färg (9) E27/E14: 199kr/-

Philips Hue Färg (16 miljoner) GU10 (inbyggnad): 499 kr
IKEA Trådfri Färg (9) GU10 (inbyggnad): – (den finns dock i vit för 69 kr)

Philips priser från Webhallen.

Övrigt

Både Philips och IKEA erbjuder sensorer, fjärrkontroller, färdiga lamplösningar för inomhusbruk. Philips har utomhuslösningar medan IKEA kontrar med set för uttag. Båda har även ljusslingor. Noterbart är att IKEA beräknas lansera smarta rullgardiner under första halvåret 2019!

Vad ska man välja?

Philips är dyra men erbjuder en mer komplett (och cool) helhetslösning vad gäller belysning. Jag hoppas dock att IKEA:s intåg kommer pressa priserna på Philips prylar (Edit: augusti 2019 har detta ännu inte skett…). Hue fungerar med Google Home redan idag (sedan våren 2019 funkar även Trådfri med Google Home).

IKEA:s satsning är väldigt intressant och fokus ligger mer på det smarta hemmet än just bara belysning. Lamporna är billigare men med färre färger. Samtidigt erbjuder de smarta uttag (typ som Tellstick) samt de kommande smarta rullgardinerna.
Idag kan inte Trådfri köras genom Google Home men det är väl bara en tidsfråga innan det också går (så klart de skulle adderas till Google Home. Sedan våren 2019 lirar de ihop).

Så valet är ditt. Vilken inriktning gillar du bäst och vad säger din plånbok?

Hey Google – turn all lights to pink!

Hue:s rosa och Trådfri:s rosa verkar inte vara samma färg…

 /Parkley

Rekommenderad FB-grupp: Philips Hue Sverige

Annons

2 kommentarer Lägg till din

  1. Pingback: Google Home

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.