Hitta glädjen i varje uppgift

Som ung gymnasist fick jag mitt första extrajobb på McDonalds. Mitt första uppdrag var ansvaret för ”Orwaken”. För er som inte vet så är Orwak en soppress.

Så mitt ansvar var alltså soprummet. Inte riktigt det jag hade tänkt mig förstås. Dock bestämde jag mig ganska omgående för att inte låta mig nedslås utan att detta soprum skulle bli det renaste och bäst skötta soprummet McDonalds Hornsgatan sett på länge.

Sopsäck efter sopsäck pressades av den stackars Orwaken. Det rann ut milkshakes och läsk ur dessa påsar som jag utan knorr torkade upp från golvet. Slutet på varje dag städade jag hela rummet inför morgondagens fortsatta pressande.

Två veckor senare hade mitt slit uppmärksammats och en av assistenterna ville, som en del av sin utbildning, utbilda mig på bl. a. grillen. Mitt slit hade slutligen lönat sig och jag skulle få annat att göra.

Men… anledningen till min positiva inställning var egentligen bara att känna glädje i den till synes tråkiga uppgiften. Att få nya möjligheter vara bara sekundärt. För hur bra utför man egentligen sina uppgifter om man inte känner någon form av glädje inför dem?

Denna inställning har sedan följt mig genom arbetslivet. Varje gång jag får tråkiga uppgifter eller monotona moment som kräver lite av mig försöker jag hitta någon infallsvinkel där jag kan hitta glädjen i att utföra uppgiften gång på gång.

Det kan vara det tråkiga excelarket från management som piffas med lite extra funktioner och snygga grafer. Eller företagets powerpoint-mall som tweakas lite för göra den lite fräschare och mer intressant (ibland måste man bryta regler också…). Till och med tvingade uppsägningar på grund av outsourcing kan man som chef känna någon form av glädje i då man får ett väldigt bra tillfälle till utbildning. Det viktiga är att hitta det där som gör att du vill göra uppgiften så bra du bara kan.

Ett annat sätt att hitta ny glädje på jobbet är att bryta sina invanda mönster. Om det går, jobba på en annan plats på kontoret. Fika med någon annan grupp. Ät på en annan restaurang. Ta en lunchpromenad. Bryt mönster!

Till sist så kan faktiskt jobbintervjuer vara en bra metod att hitta tillbaka till glädjen på jobbet. Även om du inte avser byta jobb så kan en rekryteringsprocess vara precis vad du behöver. Du kommer behöva fundera på vem du är och vad du vill. Du kommer värdera en möjlig ny arbetsgivare i ljuset av din nuvarande. Vem vet, kanske inser du att din arbetsgivare inte är så usel som du har tyckt. Din chef kanske är ganska bra och att du skulle sakna kollegorna. Du kanske bara behöver förnyat självförtroende för att göra nödvändiga förändringar?

Eller så hittar du ett nytt jobb…

/Parkley

Tidigare publicerad på LinkedIn 2018-02-08

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.