En husägares guide till avloppsrensning

Efter otaliga stopp i avloppet i huset så känner jag att det är dags att dela med mig av mina erfarenheter. Här kommer en husägares guide till rensade avloppsrör.

OBS!: Se ”En husägares guide till avloppsrensning – The Movie” i slutet av inlägget.

20120607-190607.jpg

Stopp i avloppet är ett gissel för husägaren så låt mig erbjuda lite hjälp på vägen. Först börjar vi med de gyllena reglerna för vad man slänger och inte slänger i avloppet. Sen en liten utrustningslista som alla husägare bör ha hemma för att sedan avsluta med en ingående beskrivning av själva rensandet.

De gyllene reglerna

Endast detta får spolas ner i avloppet:

  • Allt som kommer ut ur kroppen, dvs. kiss, bajs och kräk.
  • Toapapper. Detta papper är gjort för att lösas upp i vatten.
  • I köket gäller flytande föda. OBS! Inte fett (se nedan).

Detta får inte spolas ner i avloppet:

  • Allt som sitter fast på kroppen, t ex. hår. Hår från borstar och golvbrunnar slängs i soporna!
  • Hushållspapper. Detta papper är gjort för att suga upp vatten och löses därför inte upp i avloppet.
  • Sanitetsprodukter såsom tamponger, bindor, trosskydd etc. Ställ in en sopkorg för detta på toan. Extra viktigt vid kalas och fester.
  • Våtservetter.
  • Matfett (häll fettet i ett glas och låt stelna. Släng sedan i soporna men helst i matåtervinningen).
  • Kemikalier (lämnas till ÅVC).
  • Mobiler.
  • Matrester (slängs helst i matåtervinningen).
  • Allt annat som inte hamnar under ”får spolas ner”.

Det mesta av det som inte får slängas kan tyckas självklart men likväl så hamnar det i avloppet i alla fall. Annat man bör tänka på är att gamla hus och moderna, snålspolande toaletter inte är bästa vänner. Gamla rör är för ”osläta” med massor av avlagringar medan snålspolande toaletter ger för lite vatten i spolningen vilket medför att det du spolar ner inte spolas bort ordentligt. Se till att justera upp både storspol och lillspol till maxliter (varje toa bör kunna detta). Tips är att, vid kalas och fester, sätta upp en lapp om att alltid storspola. Det kan bli väldigt hög belastning på en toalett just då.
Om du vill vara klimatsmart och spara vatten vid spolning får du byta rör eller relina.

Grundutrustning

Varje hus bör ha detta hemma alternativt ha tillgång till utrustningen genom en granne eller dylikt.

  • Högtryckstvätt. Ju kraftfullare desto bättre.
  • Avloppsrensslang till högtryckstvätten. Minst 15 meter.
  • Trädgårdsslang.
  • Vattenutkast, helst med varmvatten.
  • Gummihandskar av den rejäla sorten, dvs. inte diskhandskar.
  • En handduk för att torka avloppsrensslangen.
  • Ev. stövlar.

Råd: när det blir frysgrader ute  ser du till att högtryckstvätt och trädgårdsslang får bo inomhus. Det är nämligen jobbigt och tidskrävande att tina många meter slang med fruset vatten.

Hur man rensar avloppet

De första tecknen på att det är stopp eller ett begynnande stopp är att det bubblar när man spolar. Negligera inte detta! Redan nu ska man rensa loss för att förhindra ett större stopp som kanske kräver experthjälp för att få bort.

Du bör ta hjälp av minst en person som kan köra högtrycken medan du sköter avloppsrensslangen. Ta gärna hjälp av någon mer som kan hålla kolla på sista inspektionsbrunnen/luckan innan avloppet försvinner ut ur huset samt de övriga brunnarna (om det skulle komma upp avloppsvatten ur dessa medan ni rensar). Tips är att använda walkie-talkies för att slippa skrika till varandra.

Börja med att lokalisera stoppet för att på så sätt veta vart du bäst går in med avloppsrensen. Enklast är att gå ner i handfatsröret (toa) eller golvbrunnen (badrum).
Det är viktigt att ha koll på de övriga golvbrunnarna för om stoppet är efter en förgrening så riskerar man få upp allt avloppsvatten/skit genom de övriga brunnarna (been there, done that. Inte trevligt alls).

Se nu till att din avloppsrensslang är sträckt (köper du den ny så är den rullad och får lätt veck. Kör du högtryck med veck så går slangen sönder). Om din högtryckstvätt tillåter ska du köra med varmt/hett vatten. Slangen matar sig framåt av högtrycksvattnet och så länge det är rent i röret så är det bara mata på. Du ska dessutom höra att det fräser. När du når stoppet kommer det bli tyst och slangen slutar dra. Här börjar slitgörat.

Vid stoppet så är det bara att dra bakåt och mata framåt och hålla på så tills slangen vill dra framåt igen. Kör några minuter i taget för att sedan pausa. Så här kan du få hålla på några timmar. Du bör regelbundet kontrollera att det inte rinner upp vatten i de övriga brunnarna. Se även till att du har en handduk som du torkar av slangen med när du för den bakåt. Slangen blir lite grisig när den härjar runt i avloppet.

Skulle det vara så illa att det knappt rinner undan kommer det vatten du sprutar in stiga i rören och ge dig väldigt lite utrymme att köra högtrycken. Då kan du tvingas låta vattnet rinna undan några timmar eller kanske över natten innan du kan köra vidare. Om detta sker så pula ner din handduk i röret för att hindra lukten att komma ut. Dessutom kan man ibland behöva rensa från flera ställen för att få loss stoppet.

När stoppet väl släpper så kan du höra ett svosch i rören och din kontrollant vid sista inspektionsbrunnen/luckan bör se rejält med skit rinna förbi. Sluta inte rensa då utan fortsätt till du tror att du är utanför huset (om din slang räcker så långt). Sedan drar du tillbaka slangen hela vägen medan du kör högtrycket för att rensa lite extra. Se till att torka den hela tiden med handduken. I gamla 6-tumsrör kan det hända att rensslangen inte orkar/klarar att mata sig framåt. Då brukar jag hjälpa till med en toaspolning (OBS! gör det endast när stoppet är borta för att undvika att fylla stammen i onödan).

Det kan hända att det luktar avlopp i handfat och dylikt efteråt. Troligtvis beror det på att det inte finns vatten i vattenlåsen. Spola vatten i handfat, dusch, badkar samt spola i toaletten/erna för att fylla vattenlåsen. Sen vädrar ni bara ut skitlukten.

Skulle du inte kunna lösa stoppet själv utan måste kalla in experter så ring spolfirmor som t ex. LGT Högtryck AB (Stockholmstrakten). Ring INTE rörfirmor! De kommer med spiralfjädrar och dylikt och gör förvisso hål i ditt stopp så vattnet rinner undan men de spolar inte bort det.

Ska du ändå ta dit en spolfirma, be dem filma rören på en gång för att se om du har hål eller dåliga skarvar som kan generera stopp gång på gång. Spolning och filmning kostar typ 3000 – 5000 kr. Eftersom det bör klassas som felsökning så utgår ROT med 50% (om du har utrymme kvar för ROT förstås). Så i runda slängar 1500 – 2500 kr blir din nettokostnad.

Om du ofta får stopp i samma avlopp kan det vara värt att spola igenom det en gång om året. Annars räcker det med att vara lyhörd på avloppets signaler.
Kör hårt, kör högtryck och bubbel betyder trubbel!

/Parkley

Friskrivning: Allt du läst ovan och det du ser på filmen är utfört av en privatperson utan fackkunskaper men med egna erfarenheter. Du spolar förstås dina rör på egen risk.

20 kommentarer Lägg till din

  1. Teknikpappan skriver:

    På måndag är det slutspolat i den krånglande stammen. Då påbörjas äntligen ett efterlängtat stambyte.
    Sedan december har jag spolat fyra gångar. Och då kissar vi bara där. Så nåt har gått sönder helt klart.

    Gilla

  2. Alexander skriver:

    Väldigt bra skrivet vill dock bara på peka att rot-avdraget har sänkts ifrån 50% till 30%.
    Sen tycker jag själv att det inte alltid är bäst att ringa en spoolbil då det oftast är dyrare än att ringa en rörmokare.

    Gilla

  3. Torbjörn Isberg skriver:

    Ett tips bara (som går emot texten)…
    Många högtryckstvättar drivs med en gummi-impeller, samma som en båt-motor. Vattnet som strömmar igenom dem har oxå uppgiften att kyla impellern.

    Kör du varmt eller hett vatten kommer du att inom kort se ett vitt moln kring din högtryckstvätt då impellern brinner upp.

    Detta gäller t.ex. Nilfisk..

    Bara ett tips. Plus i övrigt för enbart artikel och bra info 👍👍

    Gillad av 1 person

    1. Teknikpappan skriver:

      Tack för infon. Det måste jag kolla upp då jag har en Nilfisk. Dock har jag aldrig sett ett vitt moln och impellern verkar ha klarat iaf 5-6 rensningar. Men jag måste kolla på det ändå 😉

      Gilla

  4. Fia skriver:

    Tack för tipset! Motiverande och lite peppande med en film. Nu ska jag på med grovarbetskläder och hugga in.

    Gillad av 1 person

  5. Christina skriver:

    Min man jobbar som avloppstekniker och rörinspektör och han jublar över min senaste uppfinning Baaggi, som ska få kvinnor att sluta spola ner sanitetsprodukter, se mer på http://www.baaggi.com

    Gilla

  6. E skriver:

    Tack för tipsen! Nu blir det till att rensa avlopp, men bara av den enklare varianten.

    Gilla

  7. Peter Nilsson skriver:

    Visst ska man kalla på rörmokare i första hand. Han kanske inte vill göra detta smutsiga arbete (se kommentar sist) men för det första vet han vad han gör, för det andra har de ofta en väl tilltagen högtrycksrensmaskin. Se bara till att den vare sig är gul (Kärcher) eller blå (Alto, Nilfisk). Detta är som att handla proffsverktyg på Jula och en del (ytterst få, försöker undvika att skaffa ordentlig utrustning=kostar pengar).
    Är det totalstopp måste han kanske använda spiral för att trasa sönder skiten, om han inte har utrustning dvs munstycke och kulventil avsett just för totalstopp. Därefter används högtryck när väl vattnet börjar rinna. En vanlig högtrycksslang är textil- eller glasfiberarmerad, högst olämpligt för rensjobb, slangen ska vara stålarmerad, avsedd för rörspolning.
    Så till den första punkten. Eftersom rörmockaren ofta bygger rörsystem vet han vad det handlar om och utnyttjar verktyg som är lämpligast. En spolfirma har ingen aning om dina rör. Dom använder ofta alldeles för mycket vatten och/eller för höga tryck, jobbet ska göras snabbt och effektivt så att de fortast möjligt kan åka till nästa stopp.
    Detta leder till att du efter att ha haft spolfirma 2, 3 gånger hos dig är risken avsevärd att du tvingas byta hela rörsystemet just för att man använt för mycket vatten alt. för högt tryck.
    För rörmokaren är det en win-win situation att du kallar på spolfirma (i dessa bråda dagar av värmepumpsinstallationer etc). Han slipper göra tråkigt, smutsigt arbete och förr eller senare tvingas du byta rör men får du tag på en rekorderlig mokare ring honom!

    Gilla

    1. Parkley skriver:

      Det finns alltid undantag. Dock så ser jag ingen anledning att inte pröva själv innan man ringer proffsen. Jag kör med Nilfisk och deras avloppsrens. Fungerar utmärkt om man går på stoppet tidigt.

      När jag haft spolfirma så har de löst problemet permanent tills vi har haft nästa överbelastning nåt år senare.
      När jag väl använde rörfirma så gjorde de hål i stoppet så vattnet rann undan men det blev ju stopp igen. För att spola ville de ha 3500 till.

      Så än så länge håller jag mer på spolfirmorna och självhjälp.

      Det låter som du är i branschen?

      Gilla

      1. Jan skriver:

        Alltså är problemet inte löst eftersom det är återkommande. En ”vanlig” röris tar c:a 500-700/tim för att lösa problemet mha spolning. Läs om att spolfirmor sliter upp rören. Nä jag är inte i branchen och har inget emot spolfirmor som använder sin utrustning där den är lämpligast dvs stora brunnar etc.

        Gilla

      2. Parkley skriver:

        Återkommande vartannat år pga gamla rör som jag kan fixa med egen avloppsrens är inte samma sak som när rörisen var förbi med sin fjäder (enbart fjäder, spolprylar hade han inte med sig) och jag fick ringa dem dagen efter för att det var stopp igen.

        Stoppen är pga överbelastning på en toa vid t ex kalas och fester. Då är det svårt att ha koll på att folk storspolar och vad de spolar ner.
        Så skylla på att spolfirman kan ha spolat sönder mina rör tror jag inte på.

        Gilla

    2. Peter skriver:

      Är du kanske en sniken rörmokare som vill göra smutsjobbet? För din kommentar visar på stor okunskap inom området…

      Gilla

  8. svenningfloda skriver:

    Du låter övertygande och säker! Kommer att följa dina anvisningar!

    Gilla

  9. Diana skriver:

    Jäklar vad bra tips! Stort tack från oss som ska spola avlopp idag!

    Gilla

    1. Parkley skriver:

      Lycka till.

      Gilla

      1. Sune skriver:

        Om man råkar spola ner exempelvis en mobil, finns det nån risk att den kan orsaka stopp? Finns det nån chans att den kan ligga och stoppa lite och skapa problem först efter ett par år?

        Gilla

      2. Parkley skriver:

        Risken finns alltid att den kilar sig fast nånstans, vid en skarv o. dyl., och det börjar byggas på där. Det kan ta lång tid innan du märker av problemen.
        Har du möjlighet att spola igenom när du tappat telefonen skulle jag föreslå att du gör det. Hellre än att vänta tills du får stopp.

        Gilla

  10. Anders Roos skriver:

    Tack! Nu åker högtrycken fram!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.