Den annorlunda Matkassen

Det finns många matkassar. Men bara en som gör en god gärning. Den här matkassen har över 52000 gillanden på Facebook och en blogg med tårdrypande inlägg. Jag och familjen har testat.

EDIT: Från 20/12/2013 byter Matkassen namn till Giving People. Matkassen.info funkar fortfarande och så gör även den nya givingpeople.se.

MatkassenGlöm Linas Matkasse, Icas Matkasse och alla andra matkassar där du förenklar din vardag. Den här Matkassen hjälper barnfamiljer som fått ekonomiska problem och behöver kortsiktig hjälp med mat och kläder. Så här skriver de själva:

”…Vårt mål är att förmedla kortsiktig akut hjälp till barnfamiljer , vi jobbar förutsättningslöst med inriktning på barnen. Vi har 300.000 ekonomiskt utsatta barn i Sverige idag och vi vill göra allt vi kan för att förmedla budskapet att vi finns här för dom…”

Genom Matkassen kan man alltså söka hjälp som sedan läggs ut på deras Facebook-sida. Där kommer Givarna in i bilden. Givarna är du och jag som är villiga att bidra med mat, hygienartiklar, kläder etc. till en familj i svårigheter. Man hjälper när man vill och kan. Man åtar sig inte att hjälpa varje månad eller så.

Sedan starten i september 2013 har de förmedlat hjälp till 1397 familjer i hela Sverige. Edit: 1429 familjer är det tydligen nu…and counting…

Det fina i kråksången är att du överlämnar din matkasse personligen till de behövande. Det är förstås jobbigt för de som söker hjälp (kanske också för givaren) men samtidigt berikande och en direkt feedback på att din hjälp gör nytta. De som söker vet att det är så det går till och har man väl tagit steget att söka så är man nog förbered även på det personliga mötet. Kanske är det det som gör detta så speciellt och ger oss en ny syn på svenska folket som goda och hjälpande? OBS! Du kan även skicka presentkort etc. om du som Givare inte kan eller vill överlämna personligen.

Jag och frugan har bidragit en gång. Det var för några fredagar sedan. En ensamstående mamma med två barn hade blivit utslängd av sin pojkvän och hade det tufft. De bodde i Tullinge så det var ju nära för oss. Efter att ha sett blänkaren på Matkassens Facebook-sida skickade vi ett personligt meddelande (PM) till Matkassen och erbjöd oss bidra med mat och kläder till barnen. Vi fick då ett svar med namnet och kontaktuppgifter på mamman för vidare direktkontakt.
Dagen efter skulle vi överlämna maten och kläderna.

Det tog ca två timmar innan Matkassen hade fått tillräckligt med Givare och ärendet stängdes.

När vi sedan tog en återkontakt under fredagen med mamman för att stämma av vad vi skulle köpa visade det sig att hon redan fått mat så det räckte (alltså under samma kväll som ärendet lased ut!). Vi frågade då om hygienartiklar samt vad mamman behövde i klädväg (hon hade inte uppgett nåt behov själv fast sådant fanns). Det slutade med att vi köpte tvättmedel, hygienartiklar, lite godis och saft, bidrog med en vinterjacka och lite andra kläder  till mamman samt kläder till barnen.

Vi träffades under kvällen hemma hos henne. Innan var i alla fall jag osäker på hur det skulle kännas. Viktigt är nog att ha ett öppet sinne och att inte vara fördömande. Folk må träffa fel partners, göra fel beslut i livet etc. men oavsett så behöver de hjälp här och nu. Då hjälper man utan tänka för mycket.
Men allt gick bra. Familjen var glada och oerhört tacksamma. Mamman hade fullt sjå att försöka förklara för barnen vad som händer… Vi fick reda på vad familjen gått igenom sedan de blev utslängda i somras, hur myndigheterna behandlade dem osv. Det verkar finns en hel del hål i våra lagar och regler…
Man kan konstatera att välfärdsstaten Sverige inte riktigt existerar. Människor hamnar mellan stolarna, handläggningstider som är för långa och man ombeds låna pengar av släkt och vänner…MEN HUR GÖR MAN OM MAN INTE HAR MÅNGA VÄNNER OCH FÖRÄLDRAR SOM LEVER PÅ RUINENS BRANT?

Oavsett vad man tror om Sverige så finns detta behov och du kan hjälpa till! Vi kommer att hjälpa till flera gånger. Var så säkra på det.

Tips

 • Håll koll på ärendena på deras Facebook-sida. När du hittar en familj du vill hjälpa så skickar du ett PM till Matkassen (meddelande-knappen upp till på FB-sidan). Ärendena stängs normalt efter några timmar då tillräckligt många Givare hört av sig.
 • Om du inte lämnar över ditt bidrag förrän dagen efter så dubbelkolla med familjen innan du handlar. Kanske har de redan fått mat så det räcker? Kolla då behovet av hygienartiklar, tvättmedel och kanske kläder till föräldrarna (jag tror de glömmer bort sig själva nämligen).
 • Var öppen i sinnet och döm ingen. Det ger god karma att hjälpa 😉

Länkar

/Parkley

PS. God Jul och Gott Nytt År

4 kommentarer Lägg till din

 1. Parkley skriver:

  Jag tror bara 3-4 personer hjälper varje ärende. Matkassen stänger ärendet när antalet uppnås. Sen tror jag inte familjer med problem med förföljelse och hemlig indentited borde söka hjälp.

  Gilla

 2. joakimnomell skriver:

  Låter grymt bra men som ett lite rörigt upplägg om man anmäler sitt intresse, får PM med kontaktuppgifter och familjen sedan fått hjälp av någon annan? Sedan kanske det finns en potentiell fara i att lämna ut behövandes kontaktuppgifter, men det kanske finns rutiner för situationer där det inte är lämpligt, med tanke på förföljelse och sådant?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.