Dags för Vittra Telefonplan

Idag var det äntligen dags för Julia att börja i nya skolan – Vittra Telefonplan.

Beslutet var hastigt men inte utan vånda, velande, lite ångest och tveksamhet. Men samtidigt en stor nyfikenhet på Vittra Telefonplans pedagogik och inlärningsmiljö. Så efter veckor av väntan trädde den snart 12-åriga Julia in i en ny skolmiljö med nya möjligheter och nya utmaningar.


Samtidigt är flytten är väldigt stor kritik till hur skolledningen på JS har hanterat de problem som varit i Julias klass under några år. Under fyran förstod många av oss hur illa det var men få barn klagade. De hade ju inget annat att jämföra med. När sedan elever med resurser försvann till femman så gick det rakt utför. Skolledningen försökte med olika medel men det var för lite och för sent. Sen gav det inte heller den effekten som de hoppades på.
Självklart våndades vi av det snabba beslutet vi (vi och några andra föräldrar i klassen) var tvungna att ta för att få plats redan till VT12. Vi hade bara några veckor på oss att besluta. Samtidigt var en handlingsplan på JS igång och vi alla väntade på resultat. Dessutom splittras ju klasserna naturligt i sexan på JS. Men, i mitt tycke, uteblivna resultat och det lotteri som en klasssplittring i sexan kan vara så kändes Vittraflytten rätt.
Efter beslutet så kändes det mer rätt då den uteblivna Messias-effekten med den nya läraren uteblev och senhösten fortsatte med stök i klassen.

Både jag och frugan är uppväxta i traditionell skola och katederundervisning. Så en flytt till Vittra Telefonplan med sin öppna miljö är förstås väldigt omtumlande och läskigt. Men samtidigt spännande och modernt. Vi kommer kunna följa Julias utveckling mycket närmare då vi har tillgång till hennes IUP. Dessutom sätter de både kortsiktiga- och långsiktiga mål som följs upp löpande.

Sen har vi det faktum att eleverna får laptops (Macar) och att mycket av inlärningen sker därigenom. Det är förstås helt i linje med det moderna samhället vi lever i. Dock så gäller det att balansera snyggt mellan IT-intensivt lärande och det mer traditionella. Jag hoppas att Vittra gör det och att Julia kan ta till sig och utvecklas av de nya metoderna hon kommer få vara del av.
Att de kan använda Facebook, blogga och lyssna på musik under dagen genom sin dator eller mobil kan man också vara skeptisk mot. Men Vittra vill lära barnen hantera de olika sociala och kommunikativa medel som människor kommunicerar på idag. Inte förbjuda. Sen sätter de förstås gränser också precis som jag som förälder kommer att göra mot Julia. Tänk efter själv – hur jobbar du på dagarna? Inga pauser med lite FB?

Det ska bli en väldigt intressant vår i Vittra. Förhoppningsvis (det finns ju aldrig garantier) kommer Julia känna att hon utvecklas och får det lugn och det stöd hon behöver.
Sen får hon börja åka buss till skolan. Det kan vara bra för henne att komma ut ur den skyddande bubbla som hennes föräldrar skapat med skjutsningar hit och dit. 😉

/Parkley

7 kommentarer Lägg till din

 1. Mia skriver:

  Lite nyfiken, vi står nu inför ett snabbt beslut om skolbyte. Efter ett år, hur ser ert bestående intryck ut? Mia

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Ja du. Ömsom vin, ömsom vatten. Det är en modern skola med intresse för att lära ut på ett modernt sätt. Datorer till alla elever och intressanta projekt som skapas och presenteras med all tillgänglig teknik. Skolmiljön är intressant och ger barnen frihet att plugga i andra rum/miljöer än klassrummet. Dock så inser skolledningen att fler klassrum behövs så de bygger igen den öppna miljön mer och mer.
   De är tillåtande med mobilanvändning och Facebook, Spotify etc. Under skoldagen. De tror på att lära dem hantera dessa medier istället för att förbjuda.

   Men…i en del ämnen saknar jag hederliga skolböcker, t ex. Engelska. Fokus ligger på teoretiska ämnen då skolan saknar egna lokaler för hemkunskap, gymnastik, bra slöjdsal etc. Dessutom så står ingen högstadiedel klar än och jag är högst osäker på om den delen står klar till hösten 2013.

   Jag är inte riktigt övertygad att Vittra Telefonplan är rätt skola för vår dotter. Men kanske för ert barn. För barnets egna driv och lust är förstås viktig. Nationella proven som är på g nu för alla sexor blir en måttstock.

   Dock ska sägas att vår dotter trivs bra men lärandet funderar vi föräldrar över förstås. Samt att skolan fortfarande känns som de är i en uppbyggnadsfas.

   Lycka till med ert beslut

   /Parkley

   Gilla

 2. lJUNGSTE skriver:

  Hej
  Min dotter lämnar denna skola efter ett år. Mycke snack och lite verkstad om man så säger. Mest tröjor och dekaler (eller ball inredning och macar kanske man kan säga) känns det som. Skolan drivs för att ägaren skall tjäna pengar kort och gott. Väsentliga inslag i normal undervisning saknas tycker vi.
  Stefan

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Hej.
   Det är ju tråkigt. Jag är väldigt intresserad en mer detaljerad beskrivning av de väsentliga inslagen som saknas. Själv undrar jag alltid om jag missar det väsentliga.

   Jag är ute efter svaret på nationella provet i sexan för att bedöma lärandet. Dock kan jag redan nu konstatera att Julia är självsäkrare och tar för sig mer på lektionerna samt att matten verkar ha fastnat till slut.
   Men samtidigt så undrar jag också om deras strävan att använda twitter etc. I undervisning ger nåt konkret. Julia verkar ibland bara mer förvirrad. Sen hattas det för mycket med schemat och planeringen är lite kortsiktig stundtals.
   Trots att alla är lärare så verkar det fortfarande råda intrimning av skolan. Det känns som om deras tidigare erfarenheter borde få strukturen på plats på några månader.

   Gilla

 3. Ami B skriver:

  Ska verkligen bli spännande att följa. Håller tummarna för J att det blir bra. Den perfekta skolan finns förstås inte. Berätta om de har typ öppet hus.

  Gilla

 4. Ulrika skriver:

  Spännande! Du får fortsätta berätta hur det går. Så säger jag hur det är där ni lämnade:-) Har börjat en ny tjej. Hon är bra tycker E.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.