Hårddiskbyte ADB HD PVR-5720SX

Min digitalbox från ADB (genom Canal Digital) har strulat med inspelningar. Nu har äntligen tiden kommit då jag ska lösa problemet.

Så här skrev jag 14:e mars 2012:

Tyvärr så har hårddisken börjat bråka med mig. Inspelningarna, ej time-shift, får lite fördröjningar ibland. Jag har inte lyckats utreda varför det sker ibland och inte alltid; är det inspelning av program samt time-shift som ställer till det eller bara när hårdisken når en viss nyttjandegrad? Men jag orkar inte grotta ner mig i det. Kanske en snabbare hårddisk kan göra susen.

Jag har googlat problemet, pratat med Canal Digital och klurat själv utan att komma det minsta närmare en felkälla eller lösning. Det enklaste sättet att hitta en lösning var att byta hårddisk, tänkte jag.
Men att hitta nån som gjort det på just denna box var inte lätt. Eller rättare sagt omöjligt. Google gav inga träffar. Men skam den som ger sig. Jag får väl byta den bara och se vad som händer.

En ny 1 TB SATA disk från WD (3,5″) införskaffades. Den tidigare var på 500 GB. Den nya disken hade dubbelt så stor cache samt dubbelt så snabb överföringshastighet. Kanske löser det problemet? Men frågan som kvarstod var om boxen kommer acceptera den nya disken…

Efter borttagning av locket lyckades jag efter lite pill få bort hårdisken från sitt ställe. Trixet var att skruva bort de 4 silvriga skruvarna i botten som höll fast både fläkten och hårddiskfästet (se bilder i slutet). I med den nya hårddisken och återmontering av fläkt och hårddiskfäste. Locket väntade jag med utifall boxen skulle tokvägra disken.

In med nätkabeln, nätverkskabeln och antennkablarna (satellit)  och på med strömmen.
……….
……….
dl
…….0%
…….25%
…….100%
Testing
Initializing
Fråga om snabbinstallation (vilket jag valde)
Lite snabbinstallation
UP AND FUCKING RUNNING!

Systemet visar en 994 GB disk med plats för 164 timmar HD-material. Inspelning funkar och allt är precis som det ska.

Kommer inspelningsproblemet vara löst? Det återstår förstås att se.

[Uppdatering 20171024]

Hittills inga som helst problem med hårddisken. Den spelar in utan problem och framförallt, den spelar upp utan minsta störning.

/Parkley

10 kommentarer Lägg till din

 1. Anders Lindberg skriver:

  Klarar denna mottagare Astra satelliten ?

  Gilla

  1. Teknikpappan skriver:

   Oj det vet jag inte. Trodde boxarna klarade alla satelliter. Men jag kanske har fel. Jag kör bara den satellit installatören pekade mot.

   Gilla

 2. familjenklinge skriver:

  Ett kanontips värt att prova. Lider för stunden av konstant full disk och är inne på att testa med en neg disk som jag har liggande.

  Ett par frågor dock,

  Någon som har testat att läsa över filerna från den gamla till den nya disken?

  Sen en fråga rörande ett helt annat ämne men samma box. Någon som stött på problemet att boxen vid avstängning startar om? Oftast räcker det att stänga av den igen, men ibland fortsätter den bråka med två tre avstängningsförsök innan den ger sig och stannar i stand by-läge.

  Gillad av 1 person

  1. Teknikpappan skriver:

   Jag har inte haft avstängningsstrul bad jag vet. Men jag har den i skåp med ir-spindel och multifjärr. Ibland stänger den inte ner men jag ser inte om den egentligen startar om. Jag skyller på multifjärren som inte skickar power off…

   Gilla

 3. K skriver:

  Hej, följde din guide att byta ut hårddisken. Nu funkar allt kanon. Stort tack +++++.

  Gillad av 1 person

 4. Claes skriver:

  Kom du på något smidigt sätt att återläsa de filmer som fanns på den gamla disken?

  Gilla

  1. Teknikpappan skriver:

   Nä. Jag försökte inte ens. Osäker på om de är tillgängliga för dig. De brukar spara i låsta format har jag fått för mig.

   Gilla

 5. Robert skriver:

  Hej,
  Provade detta och det fungerade klockrent! Tack för att du la upp det.
  Hälsar,
  Robert

  Gilla

 6. Thomas skriver:

  Hej, hittade detta efter att boxen strulat rejält med inpelning, frysa systemet etc. och jag letade efter felkoder och lösning. Tänkte att det var värt att prova om det gick att rädda boxen då det måste vara hårddisken. Köpte exakt samma hårddisk och har nu igång boxen igen. Var grymt att du beskrivit klurigheten med skruvarna. Hade nog inte gett mig in på detta företag utan detta inlägg utan snarare köpt en ny box trots allt. Stort fett tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.