Testosteronbrist såklart

Ett vanligt problem vid avlägsnande av en eller båda testiklarna är minskade nivåer av testosteron i kroppen. Detta åtgärdas med hjälp av tillskott av testosteron. Om bara Cancerläkarna vill ta i det vill säga…

Som jag skrev om tidigare har jag haft testikelcancer och avlägsnat en testikel. Detta skedde redan 2006 och några år senare så märkte jag de först tecknen på att allt inte stod rätt till med mig.
De symptom jag upplevde var:

 • Irritation
 • Kort stubin
 • Orkeslöshet
 • Dåligt driv och motivation

Då det kom plötsligt och överraskande så misstänkte jag ganska direkt en eventuell brist på testosteron. På mina regelbundna kontroller på Radiumhemmet nämnde jag det. De ställde några kontrollfrågor såsom ”Sover du ordentligt?” och ”Tränar du regelbundet?”. Eftersom jag hade en ettåring hemma då och har haft småbarn i hasorna sen 2000 så svarade jag nej på båda frågorna. De tyckte då att jag kunde försöka sova bättre och börja träna…
Själv hade jag önskat lite mer intresse och kanske en remiss till en specialistläkare.

Till saken hör att jag hade 12 i testosteronvärde innan operationen (under 10 är inte bra) och dippade bara under en gång (9,5) vid deras blodmätningar.

Vid den senaste kontrollen tog jag upp det igen då jag inte känt någon nämnvärd förbättring trots bättre sömn och regelbunden cykling. Denna gång hade jag en ny läkare som genast remitterade till Andrologienheten på Huddinge Sjukhus.

Nebido från BayerVäl där, några veckor senare, konstaterade läkaren kort och koncist att jag hade brist och skulle få tillskott (blodprovet var 6,5). Så nu kommer jag få Nebido var tionde vecka resten av livet.
Valet var en gel som ska strykas ut enligt konstens alla regler VARJE dag eller en spruta var 8-12 vecka. Valet var enkelt.

Notera att testosterontillskottet är för att få upp mig på nomala värden och är inte någon som helst form av doping. Dessutom säger läkaren att eventuell ökad risk för prostatacancer är en myt.

Låt oss hoppas att orken återvänder lite grann nu.

/Parkley

10 kommentarer Lägg till din

 1. Parkley skriver:

  Jag har hört att först efter femte sprutan får man ”full” effekt. Så det tar nästan ett år innan man kan göra en riktig bedömning om det hjälper eller inte. Sen ska ju förstås intervallen justeras efter varje person.

  Gilla

 2. Andreas skriver:

  Hur har det gått? Ska själv börja behandling.

  Gilla

  1. Parkley skriver:

   Jag har precis fått min andra spruta (6 veckor efter den första) och väntar min 3:e om 10 veckor.

   Jag upplever lite mindre irritation och min korta stubin är längre men känner inte att orken och drivet har återkommit än. Sen är väl det manliga tillståndet på morgonen lite starkare 😉

   Gilla

   1. Andreas skriver:

    Ok gött. Tog första gelen i morse. Förväntar mig inga underverk på kort sikt, men har förväntningar på förbättringar på några veckors sikt. Hoppas det går bra!
    /Andreas

    Gilla

   2. Parkley skriver:

    Man får nog förvänta sig att det tar ett antal veckor, kanske månader innan man märker nåt.

    Känns inte gelen besvärlig att hantera?

    Hör gärna av dig senare med hur det går.

    //Patrick

    Gilla

 3. eggepegge skriver:

  Jag kommer ändå hävda doping om du cyklar ifrån mig… ;-P

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.